Kiedyś często kupowałam ciasto jogurtowe w cukierni, teraz mogę już upiec sama takie ciasto jak lubię ... wilgotne, aromatyczne z budyniem i owocami. Przepis znaleziony na blogu Pyza na drodze do smaku.

Składniki:
4 jajka
450 g mąki
320 g cukru + 2 łyżki do budyniu
2 torebki cukru waniliowego (po 16 g)
300 ml jogurtu naturalnego
niepełna szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
1/2 l mleka
3-4 brzoskwinie z puszki
3 łyżki konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
1 łyżka wody

Wykonanie:

Najpierw robimy budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli już jest w nim cukier, to pomijamy ten, który podałam powyżej). Po przygotowaniu budyniu, odstawiamy go do ostygnięcia.


Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy na 2-3 części każdą połówkę. Formę 25 x 33 cm wysmarowujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.


Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę około 10 minut. Po tym czasie, ciągle mieszając na niższych obrotach, dodajemy stopniowo jogurt, a następnie olej. Odkładamy mikser, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką.


Ciasto przekładamy do formy. Budyń nakładamy do rękawa cukierniczego (w moim przypadku przekładałam budyń do plastikowego lejka :)) i wykładamy na ciasto tworząc kratkę.  Na powstałe kwadraty ciasta kładziemy kawałki brzoskwiń.
Ciasto pieczemy w 180oC przez 45 minut (lub 150oC przy funkcji termoobieg) w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Po wyjęciu smarujemy ciasto podgrzaną konfiturą wymieszaną z łyżką wody.

 


Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym, pod linkiem znajdziecie widelczyki, maty na których prezentowane jest ciasto.