Sezon truskawkowy powoli dobiega końca więc na pożegnanie znalazłam takie ciacho na blogu Aga w kuchni. Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:)

biszkopt truskawki pianka

Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:


biszkopt:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

pianka:

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek któe rozpuściłam w 650 ml wody z czego około 200 ml galaretki odlałam do pucharka wrzuciłam truskawki i mój Stasiu był zachwycony deserem:))
  • 500 ml gorącej wody

 

dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 8 herbatników
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

 Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

 
Pianka:

Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem.

Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny.

Smacznego:)

 

biszkopt truskawki pianka

 

biszkopt truskawki pianka

biszkopt truskawki pianka

>